Køkkenet

Mad og måltider i Nørregro og Skjold

 

Mad og fælles måltider er vigtige for børn, og det er det også for os i børnehuset Nørregro. Børnehuset har madordning for alle børn, og dagligt tilbydes der følgende måltider:

 

Kl. 9:30: Et lille formiddagsmåltid, oftest brød med forskelligt på.

Kl. 10:45 - 11:15: Frokost i vuggestuen

Kl. 11:15 - 11:45: Frokost

Kl. 14 - 14:30: Eftermiddagsmåltid, brød med frugt/grønt eller f.eks. grød, yoghurt m. frugt

 

Det fælles måltid i institutionen skal fremme barnets lyst til at spise sundt og varieret, hvorfor vi bestræber os på at tilbyde en varieret og alsidig kost.

 

Det fælles måltid skal også bidrage til udvikling af det sociale fællesskab, hvor vi er sammen om et fælles måltid. Ligeledes skal det skabe en ramme, hvor det enkelte barn understøttes i at prøve nye veje i valg af mad – altså arbejder vi for at skabe madmod hos det enkelte barn gennem fællesskabet.

 

Under måltidet deltager børnene ved at være med til at dække bord og øver deres selvhjulpenhed ved at hælde op og smøre brød selv. Børnene hjælper også med at tage af bordet. Under måltidet samtaler vi med børnene om dagen, maden og andre spændende ting. Undervejs i måltidet kan vi godt fortælle røverhistorier, lege "tænk på et dyr" eller lege med rim og remser.

 

 

Som led i læring og dannelse i forhold til fra jord til bord har vi en urtehave. Vi har som udgangspunkt ikke en helt firkantet sukkerpolitik, men ønsker at begrænse det til særlige begivenheder. I vuggestuen kun til fester, som krydderi og på kanelsukker på risengrød.

 

I børnehaven gælder ovenstående også for fødselsdage, fester, ture ud af huset, pandekager på bål eller varm kakao enkelte gange i vinterhalvåret. I det hele taget vil vi være kendetegnende for en fornuftig og varieret kost, som ikke udelukker nogle smagsoplevelser. Vi fokuserer på bredden frem for de mere ekstreme tiltag og er i virkeligheden mere optaget af hjemmelavet mad uden diverse tilsætningsstoffer. Vi ønsker mad, der smager af noget, og vi følger princippet om at spise med måde med sunde og gode madvarer, osv.

 

 

Økologi

Hvad angår råvarer og produkter, bestræber vi os på at købe økologiske og danske råvarer.

 

Vi har det økologiske Guldmærke. Vores økologiprocent ligger på 90-100%, og udover det stræber vi efter at bruge danske varer. Alle vores basisvarer er konsekvent økologiske, såsom mel, grød, mælk, smør, gryn og grøntsager, samt det kød, vi kan få.

 

 

Vi bestræber os på at følge de ernæringsmæssige anbefalinger fra Fødevarestyrelsen og tænker bæredygtighed ind i vores madproduktion. Hvis leverandøren ikke kan levere den bestilte økologiske vare, som skal bruges, har vi en aftale om at finde et andet økologisk alternativ. Hvis det ikke er muligt, skal vi kontaktes for at vælge, om en konventionel vare er tilstrækkelig.Vi udarbejder en menuplan for en uge ad gangen. Vi har en ugentlig varm ret med fisk og fiskepålæg på en ugentlig rugbrødsdag. Vi serverer økologisk fisk, hvis det er muligt, men udvalget er ikke så stort. Vi vil gerne variere i fiskearterne og køber derfor også vildfanget fisk og opdræt. Disse medregnes ikke i økologiregnskabet og udgør ca. 2% af det samlede fødevareindkøb. Vi har tre høns, som vi får æg fra, og vi bruger dem systematisk i vores madlavning. De bliver registreret som konventionelle i vores økologiregnskab.

     

 

Tiltag vedrørende bæredygtighed i maden :

  • Vi har en køkkenhave, som udvikler sig hvert år.
  • Vi forsøger at minimere madspild.
  • Vi afprøver forskellige grøntsager til alle måltider, herunder også nye slags grøntsager.
  • Vi har afprøvet og afprøver forskellige alternative pålægsinitiativer.
  • Vi spiser og afprøver spiselige planter i naturen/skoven.

 

Andre tiltag i forhold til bæredygtighed:

  • Engangsservice i naturlige og genanvendelige materialer.
  • Vi køber primært brugte ting, hvor vi kan.
  • Vi forsøger os med mere og mere trælegetøj.

 

Fremtidige tiltag:

  • Mere bæredygtig mad -især med henblik på madspild, genanvendelse, hjemmelavet mad og økologi.
  • Kompost (organisk restaffald fra måltider og haveaffald) 
  • Vi er så småt i gang med et insektshotel.

Der opstår løbende situationer og overvejelser i dagligdagen, som er med til at forfine vores tanker, refleksioner og handlinger for at øge vores indsats og agere på en bedre måde i forhold til miljøet.